Versatilitatea implantelor dentare

Versatilitatea implantelor dentare

Versatilitatea implantelor dentare

Implantologia dentara este un domeniu vast al stomatologiei, in continua dinamica . Implantele dentare pot reabilita cu success edentatii unidentare, edentatii partiale si totale, imbunatatind semnificativ calitatea vietii pacientilor.

Edentatia unidentara era tratata in mod conventional printr-o lucrare protetica fixa din 3 elemente , dar natura invaziva a tratamentului determina in timp complicatii: suprasolicitarea dintilor stalpi cu fractura acestora, inflamatii endodontice si parodontale, carii si descimentare. Daca una dintre aceste complicatii apare la un singur dinte stalp, intreaga lucrare este compromisa. In present, coroana pe implant este o metoda sigura, predictibila, de a inlocui un dinte absent, iar avantajele sunt considerabile: nu este necesara prepararea dintilor limitanti, ansamblul coroana-implant functioneaza individual, este mai facila igienizarea, se prezerva si se stimuleaza osul existent si tesuturile moi adicente, stabilitate, functionalitate si estetica imbunatatite.

Rata de success a restaurarilor unidentare pe implant este foarte mare, studiile indicand valori peste 94,5% la 5 ani si 89% la 10 ani.

Din punct de vedere economic, comparand costurile unei punti pe 3 elemente cu o coroana pe implant, raportul cost-eficacitate este in favoarea implantului.

Edentatiile partiale, chiar si cele terminale, care in mod clasic au indicatie de proteza mobilizabila, pot fi rehabilitate prin punte pe implant. In cazul edentatiilor totale, cu atrofie severa a osului, care comprmite stabilitatea protezei totale si ar crea un discomfort major pentru pacient, se poate opta pentru varianta supraprotezarii pe implante, in aceasta situatie minimul de implante necesar fiind de doua pentru mandibular si patru pentru maxilar.

Diversitatea cazurilor clinice care pot fi tratate prin restaurari pe implante si receptivitatea pacientilor la acest tip de tratament fac din implante o optiune terapeutica uzuala, insa pentru a asigura succesul, trebuie luati in considerare o serie de factori care tin de calitatea implantului ( material, design, jonctiunea bont-implant ), calitatea si cantitatea osului alveolar, starea generala de sanatate si igienizarea orala individuala a pacientului si , nu in ultimul rand, de medicul chirurg ( pregatirea teoretica pentru conceperea planului de tratament, tehnica si talentul lui chirurgical, experienta in realizarea interventiilor chirurgicale). Niciunul dintre aceste aspect nu este de neglijat, complicatiile fiind dificil de manageriat si retratamentul mult mai costisitor decat alegerea din start a unui implant performant si a unui medic chirurg profesionist.

Add Comment